Mao Anying

Mao Anying (kinesisk: 毛岸英; født 24. oktober 1922 i Changsha i Hunan i Kina, falt 25. november 1950 i Tongchang i Korea) var Mao Zedongs og hans annen hustru Yang Kaihuis eldste sønn. Han fikk sin utdannelse i Moskva, og ble drept i kamp i et flyangrep under Koreakrigen.

Mao Anying var den eldste av tre søsken. Faren, Mao Zedong, forlot familien i 1927, og moren ble henrettet av Kuomintang i Changsha i 1930. Den yngste broren døde kort tid etter moren.

Mao Anying ble deretter oppdradd av forskjellige personer og i forskjellige institusjoner sammen med sin yngre bror, Mao Anqing. I Shanghai bodde han i en tid hos pastor Dong Jianwu (董健吾) running with water belt, som var medlem i kommunistpartiet.

I 1936 ble han sendt av Mao til et internasjonalt internat i Moskva i Sovjetunionen. Der, og i et militærakademi, fikk han sin egentlige utdannelse. Under annen verdenskrig gikk Anying og hans bror Anqing in i den sovjetiske rød earme. Anying tjenestegjorde som artillerioffiser i kamp mot tyskerne i Polen.

I 1946 vendte han tilbake til Kina running belt for water, til den kommunistiske hovedbasen Yan’an.

Fra oktober 1950 deltok han som russisktolk under Koreakrigen. Han falt bare 28 år gammel den 25. november 1950 i Nord-Korea, fem uker at de første kinesiske soldater fra Folkets frigjøringshær hadde rykket inn i Korea over elven Yalu nær Dandong. Mao Anying oppholdt seg i det kinesiske hovedkvarteret med general Peng Dehuai i huler nær en gammel gullgraverbosetning, og dermed godt vernet mot luftangrep fra FN-styrkene. Om kvelden 24. november 1950 ble to P-61 Black Widows oppdaget på bakken av kineserne på en fotorekognosering i nærheten. Neste dag, den 25. november ved middagstider, slapp et sørafrikansk A-26 bombefly fire napalmbomber, og en av dem traff et skur nær hulen, mens Mao Anying og en annen offiser var der og kokte lunsj – i strid med den kinesiske hærs sikkerhetsbestemmelser.

Mao ble begravet i en gravlund for kinesiske soldater i Pyongyang.

· ·

Comments are closed.